dinsdag 19 juni 2007

Haarlem vrijwilligersdag

Vandaag (maandag 18 juni) de jaarlijkse bijeenkomst van de vrijwilligers van het Noordhollands Archief. Van de 125 in binnen- en buitenland was zeker de helft naar Haarlem gekomen. Daar wachtte een interessant programma.
Koffie met archiefgebakjes. Een voorlopig welkomstwoord van de PR-man die ons met enige moeite in 4 groepen verdeelde. Lastig, als je 6 tafels in 4 gelijke delen moet splitsen :) Een kijkje in het depot, waar we een eeuwenoude gildeboek (Schonenvaerts gild, Dat Haarlemse handelsgilde, in de begintijd – het is opgericht in de 14de eeuw – ook Schoon-vaerders-gild genoemd, werd in het leven geroepen door Haarlemse kooplui die voor onder meer de haringvangst op het toen nog Deense schiereiland Skane (spreek uit: skone) voeren. Skane, met de steden Skanör en Falsterbo, ligt in het uiterste zuiden van Zweden. De oude Nederlandse en Duitse naam voor Skane is Schonen. *) en een 19e
-eeuws Liber Amoricum bekeken. Dit alles was in de kelder. Dit is een voorloper van wat via poëzie- en poesiealbums tegenwoordig een vriendinnenboekje heet.
Vervolgens was het restauratie-atelier aan de beurt, daar werd ons een en ander verteld over oorzaak en gevolg van inktrot en de mogelijkheden die er zijn om een drijfnatarchiefstuk weer zo goed mogelijk droog te krijgen. Dat was op de 2e verdieping.
Toen terug naar de begane grond. Daar maakten we een uitstapje naar de buren: de Janskliniek waar we de gerestaureerde voormalige regentenkamers bezichtigden. Een indrukwekkende
mix van rococo en heden-daagse ontwerpen. Uiteindelijk kwamen we terug in de huidige Commandeurszaal, het voormalige priesterkoor, waar we uitleg kegen bij de tentoonstelling daar, dat was meteen weer een stukje geschiedenis van dit totaal vernieuwde en gerestaureerde gebouw. Het slotstuk was de welkomsttoespraak van de baas van het geheel, die eerder in vergadering was en dus niet beschikbaar. Hij is blijkbaar meestal nogal lang van draad, deze keer stonden alle personeelsleden die bijdeze middag waren betrokken op te letten dat hij het kort hield. Intussen waren de meesten al voorzien van drank, ook de hapjes daarna gingen er goed in.
Rond 5 uur vertrok iedereen tevreden naar huis.
Voor foto's van de dag volg onderstaande link

http://www.flickr.com/gp/45969917@N00/CSu4A6

*uit het Haarlems dagblad 29-5-2007
Een reactie posten