zaterdag 30 juni 2007

Het origineel is terecht,

Gelukkig is het oorspronkelijke dokument niet kwijt.

Na een telefoontje en de foto via mail opgestuurd te hebben, kreeg ik een mailtje terug met de oplossing.

Het verkregen dokument was verkeerd uit de doos gehaald, het was het 2e mapje van de doos. Mapje 1 was er niet omdat het uitgeleend is aan het Frans Hals museum. Daar was even niet aan gedacht. Helaas kon men nog niet zeggen wanneer het weer terug was in het archief. Hulde voor het archief van Haarlem voor het snelle antwoord. Zelfs op zaterdagmiddag half vijf.
Dit zijn de zegels die aan het dokument zitten

waar is het originele dokument

Vrijdag was ik weer eens in Haarlem in het archief, om er wat foto's te maken van de loterijbriefjes daar, samen met Richard Keijzer. We hadden al een groot gedeelte klaar maar nog niet alles. Bij het openslaan van deel 1 (we doen het niet altijd op volgorde) waar het octrooi in hoorde te zitten om een loterij te beginnen, nam ik van het papier wat er inzat een foto, zonder op te letten wat er op stond. Er hingen twee mooie zegels aan. Waardoor ik dacht dat het het goede papiertje was. Thuis gekomen, het kaartje op de PC gezet. Bij het nakijken van wat ik gedaan had bleek het te gaan om een lijfrente van een gulden en vijf stuivers per week, te betalen aan Jacob Cornelisz de Boer. Er had een papier uit 1595 in moeten zitten en dit papier over de lijfrente is van 23 februari 1760, scheelt maar 265 jaar. Nu ben ik toch heel benieuwd of ze er in Haarlem achter kunnen komen waar het echte papier is gebleven. Ik heb ze gebeld en het verhaal verteld en voor de zekerheid ook gemaild met de "foute" foto erbij. Nu maar hopen dat ze het origineel terug kunnen vinden.



de aanvraag, en dat wat we kregen.

dinsdag 19 juni 2007

Haarlem vrijwilligersdag

Vandaag (maandag 18 juni) de jaarlijkse bijeenkomst van de vrijwilligers van het Noordhollands Archief. Van de 125 in binnen- en buitenland was zeker de helft naar Haarlem gekomen. Daar wachtte een interessant programma.
Koffie met archiefgebakjes. Een voorlopig welkomstwoord van de PR-man die ons met enige moeite in 4 groepen verdeelde. Lastig, als je 6 tafels in 4 gelijke delen moet splitsen :) Een kijkje in het depot, waar we een eeuwenoude gildeboek (Schonenvaerts gild, Dat Haarlemse handelsgilde, in de begintijd – het is opgericht in de 14de eeuw – ook Schoon-vaerders-gild genoemd, werd in het leven geroepen door Haarlemse kooplui die voor onder meer de haringvangst op het toen nog Deense schiereiland Skane (spreek uit: skone) voeren. Skane, met de steden Skanör en Falsterbo, ligt in het uiterste zuiden van Zweden. De oude Nederlandse en Duitse naam voor Skane is Schonen. *) en een 19e
-eeuws Liber Amoricum bekeken. Dit alles was in de kelder. Dit is een voorloper van wat via poëzie- en poesiealbums tegenwoordig een vriendinnenboekje heet.
Vervolgens was het restauratie-atelier aan de beurt, daar werd ons een en ander verteld over oorzaak en gevolg van inktrot en de mogelijkheden die er zijn om een drijfnatarchiefstuk weer zo goed mogelijk droog te krijgen. Dat was op de 2e verdieping.
Toen terug naar de begane grond. Daar maakten we een uitstapje naar de buren: de Janskliniek waar we de gerestaureerde voormalige regentenkamers bezichtigden. Een indrukwekkende
mix van rococo en heden-daagse ontwerpen. Uiteindelijk kwamen we terug in de huidige Commandeurszaal, het voormalige priesterkoor, waar we uitleg kegen bij de tentoonstelling daar, dat was meteen weer een stukje geschiedenis van dit totaal vernieuwde en gerestaureerde gebouw. Het slotstuk was de welkomsttoespraak van de baas van het geheel, die eerder in vergadering was en dus niet beschikbaar. Hij is blijkbaar meestal nogal lang van draad, deze keer stonden alle personeelsleden die bijdeze middag waren betrokken op te letten dat hij het kort hield. Intussen waren de meesten al voorzien van drank, ook de hapjes daarna gingen er goed in.
Rond 5 uur vertrok iedereen tevreden naar huis.
Voor foto's van de dag volg onderstaande link

http://www.flickr.com/gp/45969917@N00/CSu4A6

*uit het Haarlems dagblad 29-5-2007

vrijdag 8 juni 2007

De leuke dingen van internet


Begin van de week kwam er een e-mailtje binnen van een volkomen onbekend iemand. Zij was op zoek naar familie van Neeltje Blankestijn geboren 23-12-1863 in Leersum als 10e kind van Adrianus Blankestijn en Adriana (van) Visee. Al zoekend kwam ze op de site van Ger terecht. Zij was in het bezit gekomen van een bijbeltje dat gegeven was aan Neeltje toen die 17 jaar was. Het was gegeven door haar moeder. Het bijbeltje is er een van ca 1650 en bevat het Nieuwe Testament plus twee psalmen deeltjes erin. We mochten het bijbeltje overnemen voor de aanschaf prijs die heel redelijk was. Uiteraard heb ik dat gedaan ook omdat ik bijbeltjes verzamel en deze uitgave had ik nog niet.
Het is een bijbeltje van 15 x 8,5 x 6,5cm. niet groot dus. Het is gedrukt in Gotische letters wat het niet makkelijk leesbaar maakt. Al met al ben ik er heel blij mee.