donderdag 17 mei 2007

Hoe makkelijk ga je de fout in.

Bij het invoeren van geboortes van Barsingerhorn kwam ik het volgende echtpaar tegen. Pieter Veldman en Trijntje Stoop, zij krijgen een kind Antje in 1873 in Barsingerhorn. Meestal ga ik dan even in GenLias kijken of er meer kinderen zijn, zo ook nu.
Van Pieter Veldman en Trijntje Stoop kwam ik de volgende kinderen tegen,
Gerrit 1840, Geertje 1843, Rensje 1847, Maartje 1853, Bregje 1855, Elisabeth 1862, Maartje 1863, Cornelis 1866, Pieter 1868 en Antje 1873. Nu zijn alle kinderen geboren in Nieuwe Niedorp behalve Bregje in Harenkarspel en Antje in Barsingerhorn. Het verschil tussen het eerste kind Gerrit en het laatste kind Antje leek me nog al groot. Dat kon ook niet want de vader van Antje is geboren ca 1836 volgens haar geboortakte. Dat vergde dus nader onderzoek, wat blijkt nu zijn er twee echtparen Veldman - Stoop.
Pieter Veldman (1) heeft als ouders Gerrit Veldman en Maartje Zijbekarspel
Pieter Veldman (2) heeft als ouders Gerrit Veldman en Maartje Zijbekarspel, je zou dus kunnen denken dat het dezelfde persoon is maar Pieter (1) is geboren ca 1817 en trouwt in 1839 met Trijntje en Pieter (2) geb. ca 1836 trouwt Trijntje in 1858.
Trijntje (1) heeft als ouders Willem Stoop en Geertje Hoogeboom, en is geb. ca. 1818.
Trijntje (2) heeft als ouders Jan Stoop en Elisabeth de Groot, en is geb. ca. 1833.
Je zou nu dus aan kunnen nemen dat de eerste 5 kinderen van Pieter (1) zijn en de andere 5 van Pieter (2). Maar Maartje van 1863 kan net zo goed een kind zijn van Pieter (1). Hiervoor moet je dus haar geboorteakte hebben om te zien hoe oud haar vader is om te weten bij welke Pieter zij hoort.
(Ik hoop dat als de geboortes worden in gevoerd bij GenLias er ook een plekje is om de leeftijden van de vaders te vermelden, deze wordt meestal in de akte wel vermeld. )
Conclusie, neem nooit klakkeloos iets over, zelfs niet van GenLias, altijd controleren op de originele akte. En dit is geen kritiek op al die vrijwilligers die het invoeren, ik ben er zelf een. Maar we blijven mensen die fouten kunnen maken, zeker als de aktes onduidelijk zijn geschreven. Soms blijkt dus als je verder zoekt op GenLias dat het anders is dan je eerst dacht.
Ik ben ook tegengekomen dat een vader, zeg Jan, trouwt met Maartje Pietersen bv die een zoon krijgt Jan, die ook weer trouwt met een Maartje Pietersen, waarbij je moet opletten bij wie je de kinderen zet die je tegenkomt.
Check, check dubbel check dus.


1 opmerking:

Anoniem zei

Weer op je weblog gekeken en ja hoor er stond wat bij.
Wat een verwarrende toestand allemaal
groetjes Nelleke