woensdag 18 april 2007

Valkenswaard
We blijven wat voorouders betreft nog even in Noord-Brabant,ze komen dan uit Valkenswaard en de naburige dorpen. Valkenswaard is gelegen aan de N69 onder Waalre, ongeveer 10km van de Belgische grens.

Valkenswaard is al heel oud, het schijnt dat er ca 5000 vóór Christus al mensen woonden. In 704 schonk de Frankische landheer Aengibaldus het dorp Waderlo aan Willibrordus die het op zijn buurt weer aan de abdij van Echternach schonk. Er wordt aangenomen dat Valkenswaard toen al bestond, alleen niet onder de huidige naam. Het een onderdeel van Waderlo (Waalre), de naam was toen Wedert. Waderlo en Wedert gingen tot 1794 samen, waarna Wedert zich afscheidde en zelfstandig werd. De betekenis van Wedert is een samenvoeging van wede (kreupelhout) en aard (gemeen weide). In 1600 was er een bloeiende varkenshandel en daardoor werd de naam Verkenswedert, maar toen later het dorp bekend werd door zijn valkeniers werd verken vervangen door valken en wedert afsleet tot weert/d=waard ontstond tenslotte de huidige naam Valkenswaard. Mijn voorouders die hier woonden waren dan ook verkenssnijders en valkeniers.
De verschillende voorouders komen uit Valkenswaard en de omliggende dorpen zoals onder andere:
Peeter Danckaerts ca 1680 Valkenswaard koster en schoolmeester wapen van Valkenswaard
Martius Hesterbeeck 1600 uit Leende
Bartholomeus Goosens 1693 Valkenswaard valkenier
Johannis Antonius Pelt 1595 uit Leende
Theodorus Hoppenbrouwers 1709 Waalre?
Marcellus Borman 1660 Vlakenswaard
Marcellus Daems 1630
Adam Hendrix Cuijpers 1690 Schaft. Zijn nakomeling Godefridus Kuijpers 1826 Westerhoven trouwt in Alkmaar met Adriana Smeets 1821 uit Geertruidenberg, en hun dochter Pieternella Kuijpers trouwt 1879 te Abbekerk mijn overgrootvader Nicolaas van Duin uit Harenkarspel, zij krijgen een zoon Godefridus die mijn grootvader wordt, deze Godefridus trouwt in Bussum met Hendrika Johanna van der Voort die ook van Brabanders afstamt (zie het stukje over Vierlingsbeek). Zo komen via een omweg twee lijnen uit brabant toch weer bij elkaar.Een reactie posten