woensdag 29 april 2009

de Jonge Neeltje omgedoopt tot de Alida Jacoba

Waar de hobby genealogie al tot kan leiden, de voorouders van mijn zwager komen uit Vlaardingen en Maassluis en het waren bijna allemaal vissers, zeemannen en loodsen.
Van sommige weten we op welke schepen ze gevaren hebben, een haringbuis had mijn zwager al gemaakt naar aanleiding hiervan en nu dus een bazaanschuit. of ze hier daadwerkelijk mee hebben gevaren weten we niet, maar het is een mooi vissersschuitje. De haringbuis heeft hij zelf in een vitrine staan en de bazaanschuit heeft hij voor mij gemaakt. Officieel heet dit schuitje de Jonge Neeltje, maar ik heb haar omgedoopt tot de Alida Jacoba naar mijn vader en moeder. Aan gezien de meeste schepen vroeger naar vrouwen waren genoemd heb ik de naam van mijn vader, Jacobus, dus maar omgevormd naar Jacoba. Mijn zwager is er een maand of 8a9 mee bezig geweest. Alles heeft hij zelf gemaakt, zoals de gebogen latjes van de romp, hier moest hij het goede hout voor zoeken dat niet scheurde bij het buigen. Een hele klus was het priegelwerk van de touwen en lijnen. Gelukkig was er in tegenstelling tot de haringbuis, die hij helemaal zelf heeft moeten tekenen, een bouwtekening op schaal 1-40 van de bazaanschuit.
De oudste van zijn familie is Maerten Arijensz Noorthoek van ca 1630. Enkele namen van de schepen zijn, een haringbuis "Vrouwe Dionisia" een galjoot "Familietrouw" een schooner "Eduard" en dan ook nog de "jonge Andreas" de "Reijmpjen en Alida".

Geen opmerkingen: